Gastroenterita virală sau „răceala la stomac” – teama noastră în orice anotimp

Gastroenterita virală sau „răceala la stomac” 

Iarna suntem afectați de cele mai diverse boli, deoarece corpul nostru este devitalizat și prea puțin vitaminizat în lipsa fructelor și legumelor autohtone proaspete, iar sistemul imunitar este slăbit. Una dintre cele mai temute boli în orice anotimp și cele mai virale, este gastroenterita virală, sau „răceala la stomac” cum îi mai zice în popor.

 

Cum recunoaștem o „răceală la stomac” sau gastroenterita virală și virusurile implicate 

Gastroenterita virală se manifestă prin inflamația tractului digestiv, fiind o boală virală sezonieră extrem de contagioasă. Aceasta este cel mai frecvent cauzată de virusurile Rotavirus și Norovirus, precum și de Astrovirus și Adenovirus. 

Norovirusurile sunt răspândite în principal prin apă sau alimente contaminate și sunt principala cauză a focarelor de gastroenterită la adulți. Acest virus este prezent în orice perioadă a anului deoarece este rezistent la temperaturi de la 0 la 60 de grade și supraviețuiește atât în ​​apă, cât și pe suprafețe.

Virusurile care provoacă gastroenterită provin adesea din contact direct cu o persoană infectată, din materiile fecale numită și calea fecal-orală, din mâini, dacă nu sunt corect spălate sau  suprafețe și obiectele contaminate, cum ar fi mânerele ușilor. O altă posibilitate de infecție este prin contact indirect, prin consumul de apă contaminată sau alimente, în mod special alimentele crude, dacă nu sunt spălate corespunzător.

 

Simptome și opțiuni de tratament

Virusurile care provoacă gastroenterita vizează tractul digestiv și provoacă inflamația stomacului și a intestinelor. După înmulțire, particulele virale vor fi eliminate prin fecale sau vărsături, acestea fiind mecanismele de apărare ale organismului. 

Nu există tratament ca atare pentru gripa stomacală și nu necesită un tratament medical de specialitate, dar unele măsuri de precauție și bune practici pot ajuta la o mai bună gestionare a acesteia. Simptomele sunt: greața, vărsăturile, durerile abdominale, edemele și diareea, însoțite sau nu de febră. Simptomele se manifestă de obicei între una 1 și 3 zile, dar durata aceasta poate varia semnificativ în funcție de virusul implicat și de starea generală a pacientului. Deși enteroviroza se poate dezvolta în orice moment al anului, cel mai frecvent apare toamna și iarna. Perioada de contaminare este, de asemenea, variabilă, de la 24 de ore până la două săptămâni de la debutul simptomelor. 

Pentru a preveni complicațiile și a ajuta organismul să lupte mai ușor cu boala vă recomand câteva măsuri:

  • hidratați-vă, beți des și în cantități mici pentru a evita vărsăturile: apă, soluție de rehidratare orală care conține minerale și electroliți (întrebați specialistul despre electroliți), supe de legume proaspete și ceaiuri de plante.
  • se recomandă consumul unor produse ușor de digerat, evitați zarzavaturile, ciocolata, cofeina, alcoolul, produsele lactate și alimentele grase.
  • odată ce vă simțiți mai bine și reveniți la dieta normală, încercați să introduceți treptat alimente simple cu conținut scăzut de fibre, cum ar fi pâinea, cartofii fierți și orezul alb. Este indicat ulterior să aveti o alimentație integrală, cu fibre: pâine integrală, orez brun/integral, paste integrale și alte produse din făină integrală.
  • consultați un specialist pentru a va recomanda un probiotic puternic pentru refacerea florei intestinale. Probioticul va reintroduce in organism bacteriile intestinale benefice distruse de boală, pentru a ajuta stomacul și intestinul să combată inflamația și să îmbunătățească activitatea digestivă. Nu se recomandă să luați probiotice în necunoștință de cauză fără recomandarea unui specialist.
  • odihniți-vă bine pe toată perioada îmbolnăvirii și igienizați-va foarte bine mâinile.

 

Spor la sănătate și la mâncatul conștient!

 

Sursa: https://www.vivomixx.eu/en/2019/11/13/everyone-knows-stomach-flu-or-viral-gastroenteritis-is-a-feared-winter-illness/