Strategia de protecție naturală împotriva virusurilor, inclusiv a coronavirusului
E alegerea noastră să prevenim sau nu coronavirusul, întrucât nu există medicamente care să îl trateze.
“Microbul nu înseamna nimic, terenul este totul!” a spus Claude Bernard , celebrul fiziolog francez, iar noi extrapolând în ziua de azi am putea spune: “Virusul nu înseamnă nimic, terenul este totul!”
Fiecare persoană are mai multe virusuri în corpul lor și fiecare dintre noi am cunoscut o infecție virală la un moment dat. Din păcate suntem foarte puțin informați despre virusuri în general și despre cum ne putem proteja, iar cazul coronavirusului e o dovadă a acestui fapt.
Ce sunt virusurile, de fapt?
Pentru a înțelege mai bine impactul virusurilor asupra organismului nostru și cum putem să le prevenim sau tratăm, trebuie să avem o viziune generală despre acestea. Virusurile sunt germeni foarte mici, mult mai mici decât bacteriile, alcătuite din material genetic cu un exterior proteic. Acestia au unele caracteristici unice care le diferențiază, cum ar fi:
- 1.Nu au capacitatea de a produce proteine ca alte celule.
- 2.Sunt dependenți în totalitate de gazda lor pentru supraviețuire.
- 3.Se pot reproduce doar în interiorul unei celule gazdă.
- 4.Un sistem imunitar puternic poate împiedica înmulțirea acestora.
- 5.Într-un sistem imunitar compromis, virusul își introduce materialul genetic într-o celulă și începe să producă mai mult virus în celula gazdă.
- 6.Fiecare virus are o formă unică și este foarte atras de organe specifice din corp, precum ficatul, plămânii sau chiar sângele nostru.
Cele mai des întâlnite boli cauzate de virusuri
Există o listă lungă de boli cauzate de virusuri, cele mai des întâlnite în zilele noastre sunt: unele răceli, gripă, Varicelă, HIV, boala Lyme, unele pneumonii, Zona zoster, Rubeolă, Pojar, Hepatita, Herpes, poliomielita, Ebola, Varicela, Oreion, Epstein Barr. Unele dintre virusuri vin chiar din contactul cu animalele: gripa, turbare, boala lyme, leptospiroza, febra galbena etc.
Fructele și legumele pot fi infectate cu virusuri, dar nu inseamna ca nu le mai consumam crude
Un adevăr puțin cunoscut este faptul că atât fructele cât și legumele pot fi infectate cu virusuri. Contaminarea cu norovirus poate apărea înainte și după recoltare, chiar din scurgerea de apă care conține materii fecale sau atunci când omul infectat atinge plantele. Norovirusurile nu cresc pe plantă așa cum o fac bacteriile. Acestea așteaptă până când infecția este transmisă unui om, apoi începe să se înmulțească. Din păcate multe produse proaspete care sunt astfel iradiate ajung pe rafturile din supermarketurile noastre.
Pentru a preveni aceste contaminări vă recomand să cumpărați produse din piețele alimentare locale, pentru că șansele ca acestea să fie tratate astfel sunt minime. O nouă metodă de tratament împotriva norovirusului și a altor virusuri din aceeași familie, a fost dezvoltată de oamenii de știință din Quebec, Canada. Sucul de afine a fost combinat cu extractul de citrice si pus într-un spray pentru produse precum salată și căpșuni. Sunt și alte produse de tip spray-uri care au ucis eficient bacteriile, dar din păcate nu s-au dovedit a fi la fel de eficiente pentru norovirus, precum este acest spray. (Studiul a fost publicat online pe 12 februarie 2020 în Journal of Applied Microbiology).
Coronavirusurile umane, responsabile de 15-30% din răcelile obișnuite în fiecare an
Există și câteva virusuri care sunt răspândite prin contactul uman: virusuri de răceala, gripă, rujeolă, oreion Polio, Coxsackie, negii, Hepatita A si B, HIV, citomegalovirus, Herpes 1 și 2.
Coronavirusurile umane sunt responsabile de 15-30% din răcelile obișnuite în fiecare an (1). Au fost observate cazuri mai severe de infecții cu coronavirus în timpul focarelor de sindrom respirator acut sever (SARS) și sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS), două infecții cu coronavirus care au dus la pneumonie în cazul unor indivizi infectați.
Aceste focare au stârnit interesul comunității medicinei complementare care au început să investigheze soluții naturale pentru tratarea infecțiilor cu SARS și MERS. De fapt, o lucrare publicată în Jurnalul chinez de medicină preventivă afirmă că coronavirusul din 2019 este mai puțin patogen decât SARS-coronavirus (2), sugerând că aceste substanțe naturale pot fi și mai eficiente în proprietățile lor de inhibare a coronavirusului.
Există dovezi științifice din ce în ce mai numeroase în ceea ce privește eficiența vitaminelor (C și D3), mineralelor (argintul coloidal) și plantelor (socul, gălbenelele, rădăcina astragulus, rădăcină de lemn dulce, frunza de măslin etc.) în prevenirea și tratamentele multor boli virale. Acestea toate suprimă virusul și îi limitează capacitatea de reproducere. V-am prezentat doar câtiva dintre numeroșii agenți anti-virali care ar trebui să fie prezenti în remediile din casele tuturor.
Alimente cu cele mai puternice efecte antivirale
Un sistem imunitar este cu siguranță soluția pentru tratarea/prevenirea cu succes a virusului. Iar pentru a ne păstra sistemul imunitar într-o stare optimă cât să poată lupta cu acest virus și mulți alții, e foarte importantă calitatea vieții pe care o avem. Starea organismului nostru depinde într-o foarte mare măsură de modul nostru de viață, de regimul alimentar, de starea fizică și emoțională etc.
Începând cu ce e mai ușor și la îndemână, vă propun o listă de alimente cu cele mai puternice efecte antivirale, pe care să le includeți în regimul dumneavoastră alimentar.
Elementele cheie ale unui program de protecție imunitara
Vă recomand cele mai importante metode de prevenție și protecție imunitară:
- 1.Un regim alimentar integral bazat preponderent pe plante, cu produse animale foarte limitate.
- 2.Adăugarea de suplimente nutritive zilnice, cum ar fi: vitamina C, menținerea nivelurilor de vitamina D3 (în funcție de valorile din analizele de sânge) și magneziu în funcție de nivelul dumneavoastră de stres.
- 3.Evitați toxinele și folosiți periodic programe de detoxifiere, cum este cel de regenerare a ficatului și de resetare metabolica.
- 4.Exerciții fizice zilnice.
- 5.Evitați stresul și folosiți diferite tehnici pentru a-l gestiona.
- 6.Spălați-vă bine mâinile cu apă și săpun.
- 7.Evitați să puneți mâinile pe față, nas sau gură.
- 8.Evitați pe oricine prezintă simptome de gripă și răceală.
- 9.La primele semne ale oricărei simptome de gripă sau răceală începeti un protocol de tratament conform recomandarilor specialistului, pentru a opri sau controla o posibilă infecție.
Un alt aspect important în combaterea sau prevenirea coronavirusului și îmbunătățirea imunității este informarea corectă. Alegeți sursele corect și filtrați informația, informându-i corect și pe cei apropiați. Doar așa vom reuși să trecem peste această epidemie și multe altele.
Spor la sănătate și la mâncatul conștient!
1.Mesel-Lemoine, M., Millet, J., Vidalain, P. O., Law, H., Vabret, A., Lorin, V., Escriou, N., Albert, M. L., Nal, B., & Tangy, F. (2012). A human coronavirus responsible for the common cold massively kills dendritic cells but not monocytes. Journal of virology, 86(14), 7577-7587. https://doi.org/10.1128/JVI.00269-12
2.Tian H. Y. (2020). Zhonghua yu fang yi xue za zhi [Chinese journal of preventive medicine], 54(0), E001. Advance online publication. https://doi.org/10.3760/cma.j.issn.0253-9624.2020.0001
https://www.greenmedinfo.com/blog/studies-find-natural-treatments-coronavirus
https://www.greenmedinfo.com/blog/natural-protection-strategy-against-viruses-including-coronavirus